Κλειστό λόγω ασθένειας. Σας ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

συνέχεια αγορών το καλάθι μου
Ωχ όχι! Το καλάθι σας είναι άδειο

Η Ιαπωνική φιλοσοφία Wabi Sabi

Λίγα λόγια για το Wabi Sabi

Μέσα στην Ιαπωνική κουλτούρα βρίσκεται το Wabi Sabi – Μια καλλιτεχνική ιδέα, μία φιλοσοφία ζωής, ένα προσωπικό συναίσθημα. Σ’ ένα κόσμο γεμάτο άγχος από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, το συνεχές κυνήγι της ουτοπικής τελειότητας και του υλικού πλούτου υπάρχει ένας αρχαίος τρόπος ζωής που διδάσκει κάτι άλλο:

Να αναγνωρίζουμε την ομορφιά του μη τέλειου και να αποδεχόμαστε τον φυσικό κύκλο της ζωής. Μας υπενθυμίζει ότι όλα τα πράγματα γύρω μας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας αλλά και την ίδια τη ζωή, είναι παροδικά και ατελή. Η τελειότητα είναι ανέφικτη και η αποδοχή της παροδικότητας είναι μονόδρομος.

Οι λέξεις Wabi και Sabi είναι δύο διαφορετικές έννοιες :

Wabi: Να αναγνωρίσουμε την ομορφιά στην ταπεινή απλότητα. Ν’ ανοίξουμε την καρδιά μας και να αποσυνδεθούμε από τη ματαιότητα του υλικού πλούτου και να βιώσουμε τον πνευματικό και ψυχικό πλούτο.

Sabi: Να παρατηρήσουμε το πέρασμα του χρόνου, τον τρόπο με τον οποίο όλα τα πράγματα μεγαλώνουν, γερνάνε , φθείρονται και πώς αυτό αποτυπώνεται όμορφα στα αντικείμενα. Υποδεικνύει ότι η ομορφιά είναι κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια σε αυτό που βλέπουμε, ακόμα και σε κάτι που αρχικά αντιλαμβανόμαστε ως ατελές.

Οι δύο αυτές έννοιες μαζί δημιουργούν μία πρωταρχική φιλοσοφία για την προσέγγιση της ζωής : δέξου αυτό που είναι, ζήσε τη στιγμή, εκτίμησε την απλότητα και παροδικότητα της ζωής.

Στον πυρήνα του το Wabi – Sabi μας θυμίζει ότι η ζωή είναι εύθραυστη και προσωρινή, τόσο εφήμερη όσο τα πάντα στη φύση, γιατί λοιπόν δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να είναι απλά ο εαυτός μας !

Artisan Kokedama Instagram