συνέχεια αγορών το καλάθι μου
Ωχ όχι! Το καλάθι σας είναι άδειο

Ανθούριο

Διαχρονικό, κλασικό και σικ !

Το Ανθούριο είναι ένα διαχρονικό φυτό εσωτερικού χώρου γνώριμο σε όλους για τα χαρακτηριστικά κόκκινα “άνθη” του. Ανήκει στην οικογένεια των αροειδών όπως το Σπαθίφυλλο, το Αγλαόνημα και η Αλοκάσια. Η καταγωγή του είναι από τη Λατινική Αμερική και υπάρχουν περίπου 800 είδη στο γένος του με τα περισσότερα να είναι επίφυτα. Διαθέτει διάφορα ονόματα όπως “Καρδιά της Χαβάης”, “Γλώσσα της Φωτιάς” και “Φλαμίνγκο”. Αρχικά καλλιεργήθηκε σε θερμοκήπια για το εμπόριο των λουλουδιών του καθώς έχουν διάρκεια ζωής στο βάζο έως και 8 εβδομάδες, καθιστώντας τα ένα λουλούδι μακράς διάρκειας. Τη δεκαετία του ’70 άρχισε να καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Έχει ιδιαίτερα γυαλιστερά πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Το κόκκινο “άνθος” του ανθούριου είναι ουσιαστικά τροποποιημένο φύλλο που ονομάζεται σπάθη. Από την σπάθη ξεπροβάλει ο σπάδικας πάνω στον οποίο εμφανίζονται μικροσκοπικά άνθη. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετά υβρίδια σε χρώματα λευκό, ροζ, πορτοκαλί και κίτρινο.

Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό φάρμακο σε ατμόλουτρα για τις ενοχλήσεις των μυϊκών πόνων, κράμπες, ρευματισμούς και αρθρίτιδα. Tο όνομά του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις : άνθος και ουρά, πιθανώς λόγω της μορφής του άνθους του.

Φως

Το ανθούριο για να έχει πλούσια ανθοφορία και ανάπτυξη χρειάζεται ένα καλά φωτιζόμενο χώρο για αρκετές ώρες την ημέρα. Αν το φως δεν είναι αρκετό θα μειώσει την ανάπτυξή του, θα χάσει τα άνθη του και τα χρώματά του. Προσοχή όχι άμεσο ηλιακό φως καθώς θα προκαλέσει μαυρίσματα στα φύλλα του.

Θερμοκρασία Περιβάλλοντος

Ιδανικές θερμοκρασίες είναι 20-25°C. Το ανθούριο είναι όμως ένα φυτό που αγαπά τη ζέστη και άνετα διαχειρίζεται έως και 30-32°C. Βέβαια καλό είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας μέσα στο χώρο. Θερμοκρασίες κάτω των 10°C θα προκαλέσουν βλάβη στην ανάπτυξη του φυτού με τα φύλλα του να κιτρινίζουν.

Πότισμα – Υγρασία

Αν έχουμε το φυτό μας σε γλάστρα τότε το πότισμα να γίνεται όταν το χώμα του φυτού έχει σχεδόν στεγνώσει με το νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήνουμε την επιφάνεια του χώματος να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα. Δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει τελείως. Προσοχή όχι υπερβολές, το ανθούριο είναι ευαίσθητο στην σήψη των ριζών. Αντίστοιχα ως kokedama δεν αφήνουμε την μπάλα να στεγνώσει τελείως. Κατά την περίοδο του χειμώνα μειώνουμε την συχνότητα του ποτίσματος.

Ως τροπικό φυτό έχει ανάγκη από τουλάχιστον 60% υγρασία στον χώρο. Μπορούμε να βοηθήσουμε το φυτό μας τοποθετώντας το πάνω σε ένα πιατάκι με πέτρες και νερό ή ακόμα καλύτερα με τη χρήση ενός υγραντήρα.

Λίπανση – Ανάπτυξη

Για το ανθούριο χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μία φορά το μήνα κατά την περίοδο της ανάπτυξης (Απρ. – Σεπ.). Συνήθως υπάρχουν κύκλοι τριών μηνών ανθοφορίας. Γενικά για καλύτερη ανθοφορία και ενδυνάμωση αφήνουμε το φυτό να “ξεκουραστεί” τον χειμώνα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες με ελάχιστο πότισμα.

Έχει μέτριο-αργό ρυθμό ανάπτυξης, είναι ένα πολυετές ποώδες επίφυτο και ανάλογα με το είδος ή την ποικιλία του σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 0,60εκ. Δεν χρειάζεται συχνά μεταφύτευση, συνήθως κάθε 2-3 χρόνια. Κόβουμε τα ξεραμένα άνθη χαμηλά, κοντά στην βάση του φυτού.

Υπόστρωμα

Το ανθούριο ως επίφυτο έχει ανάγκη το μείγμα χώματος που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι “ελαφρύ-αέρινο” για καλύτερη αποστράγγιση, αερισμό και ανάπτυξη της ρίζας. Ο κοκοφοίνικας, το χώμα για κάκτους, η άμμος κηπουρικής ή ποταμίσια, ο περλίτης , ο φλοιός πεύκου, η ελαφρόπετρα είναι υλικά που θα βοηθήσουν σε αυτό.

Πολλαπλασιασμός

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το ανθούριο με 3 μεθόδους, είτε με διαίρεση του ριζώματος, είτε με μοσχεύματα ή τέλος με σπόρο. Στην πρώτη περίπτωση αφαιρούμε το φυτό προσεκτικά από τη γλάστρα του και χρησιμοποιώντας ένα αποστειρωμένο κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τις ρίζες σε δύο μέρη. Αν το φυτό είναι ανθισμένο τότε κόβουμε τους βλαστούς με τα άνθη για να έχει αρκετή ενέργεια να προσαρμοστεί και να ξεπεράσει το σοκ της μεταφύτευσης. Τοποθετούμε τα νέα μας φυτά σε γλάστρες κατάλληλου μεγέθους και φροντίζουμε για 7-10 μέρες να δέχονται άπλετο έμμεσο ηλιακό φως σε ένα ζεστό περιβάλλον με αυξημένη υγρασία. Προσοχή το στέλεχος να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Η διαδικασία αυτή γίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου έως αρχές της άνοιξης.

Στην δεύτερη περίπτωση κόβουμε ένα τμήμα του βλαστού και το τοποθετούμε σε υγρό σφαγνό ή περλίτη μέχρι να βγάλει ρίζες για να φυτευτεί σε γλάστρα. Οι εναέριες ρίζες στους βλαστούς μπορούν να λειτουργήσουν ως πρόσθετο μέσο πρόσληψης τροφής ακόμα και να αντικαταστήσουν πλήρως την απουσία της ρίζας στο μόσχευμα.

Ο πολλαπλασιασμός του ανθούριου με σπόρο είναι μία χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, χρειάζονται περίπου 2 χρόνια από τη σπορά μέχρι την ανθοφορία.

Ασθένειες

Το ανθούριο είναι ένα ανθεκτικό φυτό και δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα. Παρόλα αυτά πάντα ελέγχουμε τα φυτά μας για μελίγκρα, τετράνυχο, θρίπες και κοκκοειδή. Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό το φύλλωμά τους με ένα μαλακό βρεγμένο πανάκι.

Προσοχή είναι τοξικό φυτό αν καταποθεί, φροντίζουμε να μείνει μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Το ανθούριο μπορεί να ανθοφορεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και αυτό το χαρακτηριστικό του έχει χαρίσει παγκοσμίως την φήμη ως φυτό φιλοξενίας. Συμβολίζει επίσης την μακροχρόνια φιλία και την ευγένεια καθώς και την αφθονία και ευτυχία στο σπίτι. Είναι κατάλληλο για κάθε περίσταση προσθέτοντας μια εξωτική πινελιά στις ανθοδέσμες, στο σπίτι, στο γραφείο. Διαχρονικό, κλασικό και σικ !!!

Artisan Kokedama Instagram