Κλειστό λόγω ασθένειας. Σας ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

συνέχεια αγορών το καλάθι μου
Ωχ όχι! Το καλάθι σας είναι άδειο

Αλοκάσια

Αλοκάσια ή αλλιώς “Το αυτί του ελέφαντα” !

Η Αλοκάσια (Alocasia) ανήκει στην οικογένεια των αροειδών και υπάρχουν περίπου 90 είδη αλοκάσιας τα οποία κατοικούν στις υποτροπικές περιοχές της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας. Φημίζονται για τα εκπληκτικά δερματώδη φύλλα τους που είναι καρδιόσχημα ή τοξοειδή με κυματιστές ή φλατ άκρες. Έχουν νευρώσεις οι οποίες συνήθως είναι ανοιχτόχρωμες και χαρίζουν έντονες αντιθέσεις με τα πράσινα άλλοτε ανοιχτά άλλοτε σκούρα ακόμα και γκρι φύλλα τους. Η Αλοκάσια είναι ένα απαιτητικό φυτό και για αυτό δεν θα ήταν κατάλληλη επιλογή για έναν αρχάριο κηπουρό. Βέβαια αν κατανοήσουμε από πού προέρχονται αυτά τα φυτά, σε τι περιβάλλον αναπτύσσονται και μεγαλώνουν σίγουρα είναι πιο εύκολο να βρούμε τρόπο να τα φροντίσουμε καλύτερα.

Οι Αλοκάσιες βρίσκονται στις τροπικές ζούγκλες κάτω από θόλους μεγάλων δέντρων αναπτύσσοντας τεράστια φύλλα για να μαζέψουν το φως του ήλιου και φυσικά την υγρασία. Το μέγεθος αλλά και το σχήμα των φύλλων της είναι που της έχουν δώσει παρατσούκλια όπως ”Το χέρι του Βούδα” , ”Αφρικανική μάσκα” και το πιο γνωστό από όλα ”Το αυτί του ελέφαντα”.

Το τελευταίο παρατσούκλι χαρακτηρίζει και την Αλοκάσια Low Rider με τα ανοιχτόχρωμα πράσινα κυματιστά φύλλα της ενώ το παρατσούκλι της Αλοκάσια Poly είναι Alocasia X Amazonica όχι γιατί μεγαλώνει στα δάση του Αμαζονίου αλλά επειδή είναι υβρίδιο και της δόθηκε αυτό το όνομα από το φυτώριο που τη δημιούργησε, το ” Amazon Nursery ” στην Φλόριντα την δεκαετία του ’50. Είναι άγνωστο ποιες ποικιλίες Αλοκάσιας αναμείχθηκαν για να μας χαρίσουν αυτό το περίεργο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα μεγάλα βαθυπράσινα φύλλα της δείχνουν σχεδόν εξωγήινα καθώς σε αυτά διαγράφονται ασημένια – λευκά νεύρα που καταλήγουν στις κυματιστές μυτερές άκρες του.

Φως

Η Αλοκάσια αναπτύσεται καλύτερα και πιο γρήγορα σε άφθονο έμμεσο φως. Το άμεσο ηλιακό φως θα προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της. Ανέχεται και χαμηλότερης έντασης φως όμως η ανάπτυξη θα είναι αργή ενώ τα φύλλα πιθανώς να θαμπώσουν.

Θερμοκρασία περιβάλλοντος

Ιδανικές θερμοκρασίες για το φυτό είναι 18–25 °C. Αν εκτεθεί για κάποιο διάστημα σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C τότε θα εισέλθει σε περίοδο αδράνειας με τα φύλλα να εξασθενούν και να πέφτουν. Στην περίπτωση αυτή τοποθετούμε το φυτό σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού και ελαττώνουμε το πότισμα. Όταν η θερμοκρασία επιστρέψει στα ιδανικά επίπεδα το φυτό θα ανακάμψει.

Πότισμα – Υγρασία

Αν έχουμε το φυτό μας σε γλάστρα τότε το πότισμα να γίνεται όταν το χώμα του φυτού έχει σχεδόν στεγνώσει με το νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή η Αλοκάσια θέλει καλή αποστράγγιση. Αντίστοιχα ως kokedama δεν αφήνουμε την μπάλα να στεγνώσει τελείως χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές. Κατά την περίοδο του χειμώνα, αφήνουμε το χώμα της να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων. Το φυτό αυτό το συναντάμε κοντά στις όχθες των ποταμών συνεπώς έχει ανάγκη από υψηλά επίπεδα υγρασίας τουλάχιστον 70%. Μπορούμε να βοηθήσουμε το φυτό μας τοποθετώντας το σε ένα δίσκο με πέτρες και νερό ή ακόμα καλύτερα με έναν υγραντήρα.

Λίπανση – Ανάπτυξη

Η Αλοκάσια θέλει λίπασμα για πράσινα φυτά μία φορά το μήνα κατά την περίοδο της ανάπτυξης (Απρ.–Σεπ.). Ιδανικά προσθέτουμε σίδηρο στο φυτό την περίοδο της άνοιξης. Η Αλοκάσια Poly και η Αλοκάσια Low Rider είναι ιδανικές για μικρούς χώρους , συνήθως μπορούν να φτάσουν τα 60, το πολύ 90εκ. σε ύψος ενώ η Αλοκάσια Μacrorrhizos έως και 1,50μ. Είναι φυτό αργής ανάπτυξης. Το άνθος του μοιάζει με μικρό κρίνο λευκό ή κρεμ και ανθίζει μία φορά κάθε λίγα χρόνια.

Υπόστρωμα

Με ένα καλής ποιότητας χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και ανάμειξη με περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση η Αλοκάσια θα είναι πολύ καλά.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με διαίρεση του ριζώματος. Αφαιρούμε το φυτό από την γλάστρα και με προσοχή χωρίζουμε τα ριζώματα στο κάτω μέρος. Μεταφυτεύουμε άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού. Τα νέα φυτά χρειάζονται υγρασία, άφθονο έμμεσο φως και μικρά συχνά ποτίσματα.

Ασθένειες

H Αλοκάσια δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες εκτός αν δεν υπάρχει καλή αποστράγγιση με αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών. Πάντα ελέγχουμε τα φυτά μας για μελίγκρα, τετράνυχο και θρίπες. Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό το φύλλωμά τους με ένα μαλακό βρεγμένο πανάκι.

Προσοχή είναι τοξικό φυτό αν καταποθεί, φροντίζουμε να μείνει μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Για πάνω από 200 χρόνια κάποιες ποικιλίες καλλιεργούταν ως τροφή σε περιοχές του Εκουαδόρ. Κατακτήσαν τα σαλόνια μας την δεκαετία του ’50 και μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιβλητικά εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου.

Artisan Kokedama Instagram