Ανθεκτικό, δυνατό και πανέμορφο !
Το αγλαόνημα γνωστό και ως “Chinese Evergreen” είναι ένα ανθεκτικό τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου ιδανικό για αρχάριους κηπουρούς. Έχει ένα ιδιαίτερο καλλωπιστικό φύλλωμα που φωτίζει το χώρο με τα μεγάλα δερματώδη ωοειδή φύλλα του. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με χρωματισμούς στα φύλλα από μονόχρωμο σκούρο πράσινο, συνδυασμούς ασημί πράσινο, γκρι, ροζ ή κόκκινο.
Το αγλαόνημα ανήκει στην οικογένεια των αροειδών όπως η διφενμπάχια, το σπαθίφυλλο,το φυλλόδεντρο κ.α. Είναι ένας αειθαλής πολυετής ανθοφόρος θάμνος. Προέρχεται από τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ έως και Φιλιππίνες. Στο φυσικό του περιβάλλον αναπτύσσεται σε υγρά σκιερά σημεία κάτω από τα μεγάλα τροπικά δέντρα.
Εδώ και αιώνες καλλιεργείται στην Ασία ως καλλωπιστικό φυτό που φέρνει τύχη, παρόλα αυτά το όνομά του έχει ελληνική προέλευση καθώς τα συνθετικά του σημαίνουν “λαμπερό νήμα”. Τα φυτά εισήχθησαν για πρώτη φορά στη Δύση στα τέλη του 1800 στην Αγγλία. Αργότερα στην Αμερική τη δεκαετία του 60 δημιουργήθηκαν οι πρώτες νέες ποικιλίες.
Φως
Είναι ένα ανθεκτικό φυτό ιδανικό για εσωτερικούς χώρους καθώς προσαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα φωτισμού. Ευδοκιμεί σε θέσεις με άπλετο διάχυτο ηλιακό φως χωρίς να δέχεται απευθείας ακτινοβολία καθώς μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα του. Προσαρμόζεται όμως εύκολα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, σε σημεία του σπιτιού μας όπου τα περισσότερα της οικογενείας του δεν θα τα κατάφερναν.
Θερμοκρασία περιβάλλοντος
Το αγλαόνημα αγαπά τη ζέστη, δεν θέλει μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας και είναι ευαίσθητο σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα αέρα. Ιδανικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος για το φυτό είναι 15-24°C. Άνετα ανέχεται και πιο ζεστές θερμοκρασίες έως και 30°C. Δεν μπορεί να διαχειριστεί θερμοκρασίες κάτω των 10°C κάτι που μπορεί να το οδηγήσει σε κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων καθυστερώντας την ανάπτυξή του.
Πότισμα – Υγρασία
Οι απαιτήσεις του σε πότισμα είναι οι αναμενόμενες ενός τροπικού φυτού. Προτιμά υγρό έδαφος χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές. Αφήνουμε την επιφάνεια του χώματος να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα. Δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει τελείως. Το φυτό θα μαραθεί και πιθανώς να μην επανέλθει. Θυμόμαστε πάντα να αδειάζουμε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας προστατεύοντας τις ρίζες από το να σαπίσουν. Αντίστοιχα ως kokedama δεν αφήνουμε την μπάλα να στεγνώσει τελείως. Άλλωστε το αγλαόνημα μας βοηθάει και μας δείχνει όταν διψάει γέρνοντας λίγο τα φύλλα του προς τα κάτω.
Όπως όλα τα τροπικά φυτά ευνοείται από αυξημένα επίπεδα υγρασίας στον περιβάλλοντα χώρου αλλά το αγαπημένο αγλαόνημα θα προσαρμοστεί και σε συνθήκες λιγότερο ιδανικές. Αν έχουμε ξηρό περιβάλλον και θέλουμε να βοηθήσουμε το φυτό μας μπορούμε να βάλουμε τη γλάστρα πάνω σε ένα πιάτο με νερό και πετρούλες ή με χρήση υγραντήρα.
Λίπανση – Ανάπτυξη
Μπορούμε να εφαρμόζουμε λίπασμα κατάλληλο για πράσινα φυτά, υγρό ή σε μορφή ταμπλέτας. Προτείνετε στο αγλαόνημα να χρησιμοποιούμε το 1/4 περίπου της δόσης που αναφέρουν οι οδηγίες της ετικέτας καθώς έχει ευαίσθητες ρίζες. Δεν λιπαίνουμε το φυτό μας πριν την ηλικία των 6 μηνών. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία φυτά μπορούμε να τα λιπαίνουμε έως και τρεις φορές το χρόνο.
Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1-1,20μ. και διάμετρο 30εκ. Στο φυσικό του περιβάλλον ανθίζει συνήθως το καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου. Τα άνθη του είναι μικρού μεγέθους λευκά ή πρασινωπά που μοιάζουν με μικρούς κρίνους και εκφύονται στη βάση του φυτού. Τα άνθη του δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και καλό είναι να τα κόβουμε καθώς επηρεάζουν την μακροζωία του φυτού.
Υπόστρωμα
Με ένα καλής ποιότητας χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και ανάμειξη με περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση το αγλαόνημα θα είναι πολύ καλά.
Πολλαπλασιασμός
Μπορούμε πολύ εύκολα να πολλαπλασιάσουμε το αγλαόνημα είτε με μόσχευμα είτε με διαίρεση του ριζώματος. Στην πρώτη περίπτωση κόβουμε ένα τμήμα του βλαστού και το τοποθετούμε σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες για να φυτευτεί σε γλάστρα. Δεν παραλείπουμε να ανανεώνουμε το νερό και να πλένουμε το δοχείο ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση της άλγης. Το αγλαόνημα μπορεί να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί σε βάζο με νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως το ξαδερφάκι του ο πόθος δίνοντας μας περισσότερες επιλογές διακόσμησης.
Στην δεύτερη περίπτωση αφαιρούμε το φυτό προσεκτικά από τη γλάστρα του και χρησιμοποιώντας ένα αποστειρωμένο κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τις ρίζες σε δύο μέρη. Τοποθετούμε τα νέα μας φυτά σε γλάστρες κατάλληλου μεγέθους και φροντίζουμε για 7-10 μέρες να δέχονται άπλετο έμμεσο ηλιακό φως σε ένα σχετικά ζεστό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να γίνεται αρχές της άνοιξης και αφού έχουν φύγει “τα κρύα”.
Ασθένειες
Το αγλαόνημα είναι ένα ανθεκτικό φυτό και δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα. Παρόλα αυτά πάντα ελέγχουμε τα φυτά μας για μελίγκρα, τετράνυχο και θρίπες. Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό το φύλλωμά τους με ένα μαλακό βρεγμένο πανάκι.
Προσοχή είναι τοξικό φυτό αν καταποθεί, φροντίζουμε να μείνει μακριά από παιδιά και κατοικίδια.