Terrarium και η φροντίδα τους !
Τα terrarium είναι μικρά οικοσυστήματα μέσα σε γυάλινα δοχεία. Μπορεί να είναι κλειστά ή ανοιχτά.
Τα κλειστά terrarium xρειάζονται ελάχιστη φροντίδα από εμάς καθώς μπορούν να αυτό-συντηρούνται δημιουργώντας το δικό τους κύκλο νερού. Αυτό συμβαίνει χάρη στη διαπνοή των φυτών, μια φυσιολογική διεργασία η οποία συνίσταται στην αποβολή νερού υπό μορφή υδρατμών από τμήματα των φυτών (κυρίως τα φύλλα). Οι υδρατμοί εγκλωβίζονται στα τοιχώματα του δοχείου, υγροποιούνται και επιστρέφουν στο χώμα βοηθώντας τα φυτά στην λειτουργία τους, την αναπνοή που συμβαίνει καθ΄ όλη την διάρκεια του 24ώρου και την φωτοσύνθεση κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ας μάθουμε λοιπόν πως να φροντίζουμε ένα terrarium!
Φως :
Τα φυτά που χρησιμοποιούμε σε ένα terrarium είναι κυρίως τροπικά και στη φύση μεγαλώνουν κάτω από δέντρα χωρίς να δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Τοποθετήστε το terrarium κοντά σε παράθυρο όπου μπορεί να δέχεται άφθονο φως. Προσοχή όχι άμεσο ηλιακό φως καθώς τα φυτά μας απλά θα γίνουν βραστά!
Ο τεχνητός φωτισμός είναι καλύτερος για ένα terrarium. Στην περίπτωση αυτή επιλέγουμε λευκό θερμό φως για 8 – 12 ώρες την ημέρα . Η φωτεινότητα που έχει ανάγκη ένα terrarium είναι ανάμεσα σε 2000 – 4000 lux .
Αν τα φυτά μας δείχνουν καφέ και με πολλή υγρασία τότε το terrarium δέχεται πολύ φως. Σκουπίζουμε την υγρασία από τα τοιχώματα κλαδεύουμε, αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα και τοποθετούμε το terrarium σε πιο σκιερό σημείο.
Νερό :
Στο terrarium τα φυτά θα δημιουργήσουν το δικό τους κύκλο νερού με ελάχιστη παρέμβαση από εμάς. Ένα terrarium μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια χωρίς να ποτιστεί εφόσον τα επίπεδα υγρασίας βρίσκονται σε ισορροπία.
Πρώτα ελέγχουμε το υπόστρωμα. Ιδανικά θέλουμε να είναι νωπό – νοτισμένο. Αν εμφανίζεται στεγνό τότε ψεκάζουμε 2-3 φορές, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και παρατηρούμε καθώς το χώμα από ανοιχτόχρωμο γίνεται πιο σκούρο και κατά συνέπεια νωπό. Επαναλαμβάνουμε αν χρειάζεται, πάντα με μέτρο.
Άλλη μία ένδειξη είναι υγρασία στα τοιχώματα του δοχείου. Ιδανικά θέλουμε να βλέπουμε σταγονίδια υγρασίας στα τοιχώματα του δοχείου νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
Στην περίπτωση που παρά ποτίσουμε το terrarium μπορούμε να αφήνουμε το καπάκι του ανοιχτό λίγη ώρα κάθε μέρα έως ότου εξατμιστεί το περίσσιο νερό.
Προσοχή δεν ποτίζουμε το terrarium με νερό βρύσης καθώς το χλώριο και τα χημικά θα βλάψουν τα βρύα και τα φυτά μας . Ποτίζουμε με απιονισμένο νερό ή έστω εμφιαλωμένο.
Λίπασμα:
Το υπόστρωμα στα terrarium που δημιουργούμε στο Μικρόκηπο περιέχει vermicast ( κόμποστ από γαιοσκώληκες – 100% οργανικό προϊόν ). Αν σας αρέσει να αλληλεπιδράτε με το terrarium μπορείτε μετά από κάποιο διάστημα να λιπάνετε τα φυτά σας χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα και εφαρμόζοντας με ψεκασμό του φυλλώματος των φυτών.
Μούχλα:
Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα terrarium καθώς διαθέτουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της μούχλας. Πάντα φροντίζουμε να αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα άμεσα για να αποφύγουμε την ανάπτυξη της. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε μούχλα ανοίγουμε το καπάκι για να υπάρξει ανανέωση του αέρα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μία μπατονέτα για να αφαιρέσουμε την μούχλα.
Συντήρηση φυτών:
Τα φυτά που έχουν μεγαλώσει πολύ μπορούμε να τα κλαδέψουμε με προσοχή. Κλαδεύουμε κοντά στον κόμπο ενός φύλλου. Αν το φυτό είναι φτέρη τότε κλαδεύουμε όσο γίνεται πιο κοντά στη βάση της. Είναι καλό να κλαδεύουμε τα φυτά στο terrarium καθώς τα βοηθάει να παραμείνουν υγιή.
Λίγα λόγια για τα Βρύα :
Ένα σημαντικό κομμάτι των terrarium είναι και τα βρύα. Σύμφωνα με τον καθηγητή περιβάλλοντος και γεωεπιστημών Τιμ Λέντον του Πανεπιστημίου του Έξετερ ˝ Χωρίς την εξέλιξη των ταπεινών βρύων κανείς από εμάς δεν θα βρισκόταν εδώ σήμερα ˝ ..! Έρευνες έδειξαν πως χάρη στη φωτοσύνθεση τους τα βρύα αύξησαν σημαντικά το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης όταν εμφανίστηκαν στην ξηρά πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιο εξελιγμένα είδη. Είναι ένα μικρό και απλό φυτό που δεν διαθέτει ρίζες αλλά ριζοειδή κ διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στα οικοσυστήματα καθώς διατηρεί την υγρασία και αποτρέπει την υποβάθμισή τους. Επίσης αποτελεί καταφύγιο για μικρά ασπόνδυλα ζώα και μόνο εκείνοι που έχουν τις απαραίτητες άδειες μπορούν να τα συλλέγουν από την φύση. Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν σχεδόν 30.000 ποικιλίες βρύων. Στο θέμα μας όμως…
Αν τα βρύα στο terrarium είναι πράσινα και υγρή τότε είναι μία καλή ένδειξη ότι η υγρασία στο terrarium είναι ικανοποιητική. Αν παρατηρήσουμε τα βρύα στεγνά τότε μπορούμε να ψεκάσουμε ελάχιστα. Προσοχή δεν μπερδευόμαστε με το πότισμα στο terrarium, απλά ενισχύουμε ελάχιστα την υγρασία στα βρύα.
Σε περίπτωση που ποτίζουμε υπερβολικά τα βρύα θα αρχίσουν να γίνονται καφέ. Ανοίγουμε το καπάκι του terrarium για να εξατμιστεί το περίσσιο νερό.
Στο εργαστήρι μας είμαστε υπέρ στο να ανοίγετε το terrarium ανά διαστήματα για να υπάρχει ανανέωση στον αέρα.